Etykiety

niedziela, 11 stycznia 2015

Faszerowane jajka

Sezon karnawały otwarty :)
Pewnie wiele z Was będzie organizować tzw "domówki". Co wiąże się z koniecznością podania jakiś fajnych sałatek, przystawek i dań na ciepło. Ja dzisiaj proponuję Wam bardzo popularne na imprezach - faszerowane jajka. Szybko się je robi, składniki każdy raczej ma w swojej lodówce. Zapraszam :)

Składniki:
1. 6 jaj
2. 5 plastrów szynki
3. pół papryki
4. 5 plastrów sera żółtego
5. majonez
6. szczypiorek do dekoracji
7. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo ( około 1 min. ). Obieramy je i delikatnie rozcinamy na pół. Tak by z jednego jajka powstały dwie połówki. Wyciągamy żółtka. Szynkę, paprykę i ser kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do miseczki. Dodajemy żółtka, sól i pieprz. Wszystko razem rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez. Nadziewamy jajka tak przygotowaną masą. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Najlepiej smakują schłodzone. Smacznego :)




3 komentarze:

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)